Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:229, Did:0, useCase: 3


Interesanti un šokējoši fakti par pārtiku!

Interesanti un šokējoši fakti par pārtiku!
Pasaulē dārgākā kafija

Cilvēks uzturā mēdz lietot visneiedomājamākās lietas, gan varžu kājiņas un buļlu pautus, gan ceptus sienāžus un dzert no čūskas indes gatavotus dzērienus vīriešu spēju palielināšanai. Taču tas nebūt nav tas trakākais. No kā tiek gatavota pasaulē dārgākā kafija? Kā tika izgudrots augļus-sulas saldējums? Un kur var pielietot kokosriekstu ūdeni? Piedāvāju dažus šokējošus faktus par pārtiku.

10. Pasaules dārgākā kafija «Kopi Luwak» tiek gatavota no kaķveidīga zīdītāja - parastās palmcivetas - kuņģī daļēji sagremotām pupiņām, kuras tiek savāktas no šī dzīvnieka izkārnījumiem. Civetas pārtiek no kafijas krūma ogām, bet to sēklas - kafijas pupiņas - barības traktā netiek sagremotas. Šīs kafijas pupiņas tiek uzskatītas par visaromātiskākajām. «Kopi Luwak» kafijas ieguvēji 1 mārciņu pupiņu pārdod par 120 – 600 ASV dolāriem. Kafija nopērkama tikai Japānā un ASV.

9. Par pasaulē lielāko ēdienu tiek uzskatīts cepts kamielis. Šo ēdienu beduīni gatavo kāzu mielastam. Kamielis tiek pildīts ar jēru. Jērs savukārt tiek piepildīts ar vistām. Katras vistas pildījumā ir zivs, kura savukārt tiek piepildīta ar olām.

8. Amerikas pārtikas un zāļu administrācija zemesriekstu sviesta pārbaudē konstatējusi, ka katri 100 grami šī produkta satur vairāk nekā 30 insektu daļiņu un vienu vai vairākus žurku sarus.

7. Visvecākā arheologiem zināmā zupa vārīta aptuveni 6000 gadus pirms mūsu ēras. Zupa tikusi pagatavota no begemota gaļas.

6. Nepareizā angliskotā nosaukuma dēļ meksikāņu «frijoles refritos» (tulkojumā - labi izceptas pupas), kļuvušas par atkārtoti ceptām pupām – (angliski - «Refried Beans»)

5. Vorčesteras mērce tiek gatavota no izbrāķētiem anšoviem. Anšovi tiek izmērcēti vīna etiķī un samalti. Mērces sastāvā ietilpst mazās, īpašās garšvielās marinētās zivtiņas – anšovi kopā ar asakām un iekšām.

4. Populāro augļu saldējumu 1905. gadā 11 gadu vecumā izgudrojis amerikānis Frenks Epersons. Tas gadījies nejauši, kad zēns atstājis verandā putojošu sodas dzērienu. Naktī Sanfrancisko pilsētiņā uznācis liels aukstums un dzēriens sasalis. No rīta zēns varējis nobaudīt ledu ar augļu garšu. Pēc 18 gadiem tas tika patentēts.

3. Mikroviļņu krāsns tika izgudrota, kad Reitonas kompānijas darbinieka Persija LeBarona Spensera kabatā izkusa šokolādes tāfelīte brīdī, kad viņš tuvojās radara izstarotājam. Vēlāk blakus radaram tika novietots popkorns, kurš sprakšķēdams piepildīja telpu ar brīnišķīgu smaržu.

2. Zemesriekstu eļļa varētu tikt izmantota glicerīna iegūšanai, no kura savukārt iespējams iegūt nitroglicerīnu – dinamīta sprāgstvielas sastāvdaļu. Tomēr tiek izmantots atšķirīgs sprāgstvielas iegūšanas paņēmiens, kurā zemesriekstu eļļa lietota netiek.

1. Kokosrieksta ūdens nepieciešamības gadījumā varētu sekmīgi tikt pielietots kā asins plazmas aizvietotājs. Ūdens, kas atrodas kokosriekstā (nejaukt ar kokosrieksta pienu!) ir ideāli sterils un tam ir atbilstošs pH līmenis.